Η διαδρομη της μαγειρικης τεχνης

2013-09-30 10:05

Η εξέλιξη της κουζίνας έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της μαγειρικής και της τεχνολογιας. Μέχρι το 18ο αιώνα, η ανοικτή εστία ήταν ο μόνος τρόπος μαγειρέματος. Η κουζίνα είναι ένας χώρος όπου προετοιμάζονται και μαγειρεύονται τα φαγητά. Έχει την προέλευσή του στην οικιακή εστία. Αν και η κουζίνα είναι χώρος μαγειρικής, μπορεί να είναι και το κέντρο άλλων δραστηριοτήτων, όπως το πλύσιμο των ρούχων. Μερικές φορές, είναι επίσης το καθιστικό ή η τραπεζαρία του σπιτιού. 

 

Αρχαία Ελλάδα.

Τα σπίτια στην αρχαία Ελλάδα ήταν συνήθως του τύπου αίθριο: τα δωμάτια ήταν γύρω από ένα κεντρικό προαύλιο. Σε πολλά το ανοικτό αίθριο χρησίμευε και ως κουζίνα. Τα σπίτια των πλούσιων είχαν την κουζίνα ως ξεχωριστό δωμάτιο, συνήθως δίπλα σε ένα λουτρό (έτσι ώστε και τα δύο δωμάτια να μπορούν να θερμαθούν από την φωτιά της κουζίνας). Σε τέτοια σπίτια, υπήρχε συχνά ένας ξεχωριστός μικρός χώρος αποθήκευσης στο πίσω μέρος της κουζίνας που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση των εργαλείων και των τροφίμων της κουζίνας.Επίσης το συχνότερο μέρος επικοινωνίας ήταν εκεί εφόσον ήταν ένα μέρος συγκέντρωσης όλης της οικογένειας.

      Ρωμαϊκή Αυτοκρατορια

Στη ρωμαικη αυτοκρατορια ο κοινός λαός στις πόλεις δεν είχε συχνά καμία δική του κουζίνα. Μαγείρευανε στις μεγάλες δημόσιες κουζίνες. Μερικοί είχαν μικρές κινητές σόμπες χαλκού.Οι πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν σχετικά καλά εξοπλισμένες κουζίνες. Στη ρωμαϊκή βίλα, η κουζίνα ενσωματώθηκε στο κύριο κτήριο ως ξεχωριστό δωμάτιο. Η εστία ήταν κοντα στο πάτωμα, έτσι ώστε κάποιος έπρεπε να γονατίσει στο μάγειρα. Δεν υπήρχε καπνοδόχος.

Μεσαίωνας.

Τα μεσαιωνικά ευρωπαϊκά σπίτια είχαν μια ανοικτή εστια κάτω από το υψηλότερο σημείο του κτηρίου. Η "Κουζίνα" βρισκόταν μεταξύ της εισόδου και της εστίας. Αντί για καπνοδόχο, αυτά τα κτήρια είχαν μια τρύπα στη στέγη μέσω της οποίας ο καπνός μπορούσε να φύγει. Εκτός από το μαγείρεμα, ήταν επίσης μια πηγή θερμότητας. Στα ιαπωνικά σπίτια, η κουζίνα άρχισε να γίνεται ένα ξεχωριστό δωμάτιο μέσα στο κύριο κτήριο εκείνη την περίοδο.

 

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

2013-12-16 15:52
                                                  

ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ( ΜΕΡΟΣ 4 )

2013-09-30 10:28
  ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μεχρι τωρα εξηγησαμε τις βασικες αρχες της χημειας και της φυσικης και το ρολο που διαδραματιζουν στην βιομηχανια τροφιμων και στην γενικη γαστρονομια. Φυσικα δεν θα ηταν δυνατον να μην αναφερθουμε και στις βασικες αρχες της βιολογιας για τον κοσμο των τροφιμων ωστε να καλυψουμε τις...

ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ( ΜΕΡΟΣ 2 )

2013-09-30 10:27
       ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΧΗΜΕΙΑΣ   ΣΤΟΙΧΕΙΟ-ΕΝΩΣΗ Στοιχεια ειναι οι ουσιες οι οποιες δεν διαχωριζονται με χημικες διαδικασιες για να απλοποιηθουν σε πιο απλους σχηματισμους. Οταν μερικα στοιχεια ενωνονται τοτε σχηματιζετε μια ενωση. Οι ενωσεις ειναι ουσιες με...

ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ( ΜΕΡΟΣ 3 )

2013-09-30 10:27
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα 2 προηγουμενα μερη μιλησαμε περι των βασικων επιστημων που σχετιζονται με οτι περιβαλει τον κοσμο μας οπως και τα τροφιμα. Επισις αναφερθηκαμε στις χημικες αρχες που παιζουν καταλυτικο ρολο στον μαγικο κοσμο των τροφιμων και καθε καταναλωσιμου ειδους απο τον ανθρωπο. Σε αυτο το...

ΤΡΟΦΙΜΑ μερος 1

2013-09-30 10:26
       ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ                                       Για...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

2013-09-30 10:25
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ (ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ) Όταν μιλάμε για μακεδονική γαστρονομία, θα πρέπει να προσέξουμε τις πηγές μας για να σιγουρευτούμε περί τίνος πρόκειται, και αυτό διότι ο χώρος αυτός έζησε πολλές αλλαγές στις αρχές του 20ου αιώνα. Από τη μία η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη...

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

2013-09-30 10:24
ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΟΝΙΟΝ ΝΗΣΙΩΝ Το σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνει και κάποια μικρότερα νησιά όπως τα Αντικυθυρα, τους Αντιπαξους, το Αρκουδι, την Ατοκο, τον Βρωμονα, την Δρακονερα, την Ερεικουσα, τον Καλαμο, τον Καλογηρο, το Καρλονησι, τον Καστο, τον Λαμπρινο, το Μαθρακι, τη Μακρη, το Μεγανησι, το...

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

2013-09-30 10:23
  ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ   Η Κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βασισμένη σε φρέσκα και αγνά υλικά. Τα Κυπριακά πιάτα θεωρούνται άκρως υγιεινά μιάς και βασίζονται στη Μεσογειακή διατροφή και μαγειρεύονται συνήθως με ελαιόλαδο....

ΘΡΑΚΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

2013-09-30 10:22
     ΣΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ   Τόπος με διαφορετικές   διατροφικές συνήθειες η   Θράκη, αφού η κουζίνα της  διαμορφώθηκε μέσα από μια  πολυπολιτισμική συμβίωση κουλτούρας ανθρώπων με διαφορετική  καταγωγή, όπου ο...

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

2013-09-30 10:20
   Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Η Ηπειρωτική, παραδοσιακή κουζίνα, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, στην πορεία του χρόνου αφομοίωσε ιδιαιτερότητες λαών που την κατοίκησαν, υιοθέτησε όμως  χάρη στους χιλιάδες απόδημούς της ? και γαστρονομικές συνήθειες ξένων χωρών. Οι συνταγές της σταδιακά...
1 | 2 >>