ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

2013-09-30 10:24

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΟΝΙΟΝ ΝΗΣΙΩΝ

Το σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνει και κάποια μικρότερα νησιά όπως τα Αντικυθυρα, τους Αντιπαξους, το Αρκουδι, την Ατοκο, τον Βρωμονα, την Δρακονερα, την Ερεικουσα, τον Καλαμο, τον Καλογηρο, το Καρλονησι, τον Καστο, τον Λαμπρινο, το Μαθρακι, τη Μακρη, το Μεγανησι, το Μοδι, τους Οθωνους, την Οξεια, τον Πεταλα, τον Ποντικο, το Προβατι, τον Σκορπιο, την Σοφια, τις Στροφαδες, την Σωρο και άλλα. Στο σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνεται και η νήσος Σασων, η οποία από το 1864 έως το 1914 ανήκε στην Ελλάδα.

Τα Επτάνησα ανήκουν διοικητικά στην περιφερεια των Ιονιον νησιων, πλην των Κυθήρων, που ανήκουν διοικητικά στην Περιφερεια Αττικης. Η περιφέρεια των Ιόνιων νησιών περιλαμβάνει τους νομούς Ζακυνθου, Κερκυρας, Κεφαλληνιας και Λευκαδας.

 

 

Γαστρονομία και Τοπικά Προϊόντα

 

 Η επτανησιακή κουζίνα είναι στην ουσία μεσογειακή. Έχει ως κόσμημα το γλυκό παρθένο ελαιόλαδο, με έντονο σκόρδο και εμπιστεύεται περισσότερο τα αρωματικά χόρτα παρά τα καυτερά μπαχαρικά. Ακόμη και τα συνοδευτικά πιάτα έχουν αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά. Μερικές συνταγές έχουν ιταλικά ονόματα, ενώ υπάρχουν και εξευγενισμένα αστικά πιάτα, όπως και μερικά άλλα, απλά χωριάτικα. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι συνταγές καλού φαγητού, που έκαναν τους ανθρώπους γενιές και γενιές χαρούμενους και ικανοποιημένους, με δηκτικό χιούμορ και αστείρευτη διάθεση να γράφουν στίχους και νότες.

 

 

  • ΦΑΓΗΤΑ: ΣΑΡΤΣΑ, ΚΟΥΝΕΛΙ, ΣΚΟΡΔΟΣΤΟΥΜΠΙ, ΠΟΛΠΕΤΕΣ, ΡΙΓΑΝΑΔΑ, ΣΓΑΤΖΕΤΟ, ΣΕΣΚΛΑ ΓΙΑΧΝΙ, ΣΚΑΡΤΣΟΤΣΕΤΑ, ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΠΑΡΑΓΙΟΜΙΣΤΕΣ, ΠΑΝΣΕΤΑ ΠΑΡΑΓΙΟΜΙΣΤΗ, ΧΟΙΡΟΜΕΡΙ, ΑΥΓΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

 

  • ΓΛΥΚΑ: ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ, ΠΑΣΤΕΛΙ, ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΦΡΥΓΑΝΙΑ, ΦΙΤΟΥΡΕΣ, ΜΠΟΜΠΟΤΑ, ΡΑΦΙΟΛΙΑ, ΠΟΛΕΝΤΑ, ΠΕΤΙΜΕΖΙ

 

  • ΨΩΜΙΑ: ΦΤΑΖΥΜΟ, ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ, ΚΟΥΛΟΥΡΑ

 

  • ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΝΤΟΠΙΟ ΛΑΔΟΤΥΡΙ, ΜΥΖΗΘΡΑ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ, ΠΡΕΤΖΑ

 

  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ: ΚΡΑΜΠΙ, ΣΕΣΚΛΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΜΠΕΛΟΥΣΙΩΤΙΚΑ, ΑΓΡΙΟΦΡΑΟΥΛΕΣ, ΠΕΠΟΝΙ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΣΤΑΦΙΔΑ, ΕΛΙΕΣ ΒΛΑΣΤΑΔΕΣ

 

  • ΚΡΑΣΙ: VERDEA