ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

2013-12-16 15:52

                                                      ΑΜΥΝΤΑΙΟ
                              ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Περικυκλωμένο απο τα βουνά Βέρμιο , Βόρα και το Βίτσι και προικισμένο με τέσσερις λίμνες η πειοχή του Αμύνταιου δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει μια φυσική μαγεία.
Το ευρύτερο οικοσύστημα των λιμνών , με τους γειτονικούς ορεινούς  όγκους και την αμπελουργιή ζώνη του ξινόμαυρου , συνθέτει ένα ιδαίτερο τοπίο και καθορίζει την παραγωγή μοναδικών προιόντων όπως το σταφύλι και οι κόκκινες πιπεριές. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα του από τον Μακεδόνα βασιλιά Αμύντα. Τόπος με μακρά ισστορία στους αιώνες , γνώρισε μεγάλη ακμή στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν αναδείχτηκε σε σημαντικό , εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Οι λίμνες του με πάνω από 90 είδη πουλιών έχουν ενταχθεί στο δίκτιο Νatura , και εκτός αυτού αποτελούν πόλο έλξης όσων λατρεύουν την φύση. Χαρακτηριστικό ειναι πως η λίμνη των Πετρών βρίσκεται σε υψόμετρο 572 μέτρων και η επιφάνεια της έχει έκταση οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα.  Η τοπική γαστρονομία είναι ιδιαιτέρα πλούσια. Το λάχανο και οι κόκκινες πιπεριές κυριαρχούν στη περιοχή. Το καλοκαίρι θα τις απολαύσετε φρέσκες σε σαλάτες ή απλώς βραστές με λίγο λαδόξιδο. Αν θέλετε όμως να φτάσετε στην καρδιά της γεύσης δοκιμάστε τα δυο μοναδικά εδέσματα  της περιοχής το αιβάρ και ταλτσένα. Το πρώτο είναι μια απαλή κατακκόκινη κρέμα που αφήνει μια υπέροχη γλυκιά ισορροπία και πολύπλοκη ένταση πιπεριάς και το δεύτερο μια σαλάτα που κυριαρχεί πραγματικά.η ψιλοκομμένη πιπεριά και συνυπάρχουν με την ψητή ντομάτα , την μελιτζάνα και το σκόρδο. Το ξινόμαυρο είναι ξακουστή ποικιλία και καλλιεργείται κάτω απο τις ιδανικότερες λκιματολογικές συνθήκες και με την ιδιαίτερη βοήθεια των αμπελουργών της περιοχής. Οι λίμνες που βρίσκονται κόντα σε κτήματα αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα της απαιτούμενης κλιματικής ηπιότητας ευνοώντας την καλλιέργεια. Σε υψόμετρο 600-750 μέτρων βρίσκετε μια ιδανική περιοχή για την παραγωγή ερυθρών και ροζέ κρασιών με ένδειξη Ο.Π.Α.Π. Εδώ παράγεται το το μοναδικό ελληνικό ροζέ  Ονομασίας Προέλευσης που ξεχωρίζει αμέσως από τον αρωματιό του χαρακτήρα. Ο ερυθρός οίνος Ο.Π.Α.Π. Αμύνταιου διακρίονεται απο από το έντονο ρουμπινί χρώμα , έχει υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Παρουσιάζει χαρακτηριστικό άρωμα από ώριμα κόκκινα φρούτα και πικάντικα μπαχαρικά. Σερβίρεται στους 18 βαθμούς και συνοδεύει τα φαγητάμε κόκκινη σάλτσα , τις κόκκινες πιπεριές , καθώς και τα λιπαρά τυριά. Κατηγορίες οίνων που θα βρειτε στη περιοχή είναι το

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΕΡΥΘΡΟ
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΛΕΥΚΟ
ΑΛΦΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
ΑΛΦΑ SYRAH
ΑΛΦΑ PINOT NOIR
ALPHA ONE
ΩΜΕΓΑ
Το μοναδικό ελλήνικο ροζέ που προαναφέραμε παρασκευάζεται απο την Ε.Α.Σ.  ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ  ένα απο τα πρώτα συνεταίρικα οινοποιεία στην Ελλάδα ωραία αίθουσα υποδοχής και πώλησης και υπόγεια κάβα βαρελιών , και με την δυνατότητα δοκιμής αυτού του υπέροχου κρασιού.


                                                     ΤΟΠΙΚΕΣ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ
               ΣΑΛΑΤΑ ΤΑΛΤΣΕΝΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ , ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ.
Υλικά ( για 6 άτομα )
20 πιπεριές φλωρίνης
2 μελιτζάνες
1 κιλό ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
μισο φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Βάζουμε στο γκριλ του φούρνου η σε σχάρα πάνω σε κάρβουνα τις ντομάτες , τις πιπεριές και τις μελιτζάνες μέχρι να τσουρουφλιστεί η επιδερμίδα τους και να μαλακώσει η σάρκα τους. Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν για λίγο και στη συνέχεια αφαιρούμε τις φλούδες και τους σπόρους από τις πιπεριές , τα κόβουμεμε κοφτερό μαχαιρί σε πολύ μικρά κομματάκια , τα βάζουμε σ'ενα μπωλ και τα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Πασπαλίζουμε με το σκόρδο , το ελαιόλαδο το ξύδι και το αλάτι. Τέλος σερβίρουμε γαρνίρωντας με λίγο μαιντάνο

                ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ.
Υλικα ( για 6 άτομα )
12 πιπεριές ξερές κόκκινες η φρέσκιες Φλωρίνης
1 κιλό χοιρινό ψιλοκομμένο
μισό φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3/4 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
μισο κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο
1 κουταλια πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε σε καυτό νερό για 1 ώρα τις πιπεριές , τις καθαρίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Αν χρησιμοποιούμε φρέσκιες πιπεριές απλώς τις πλένουμε , τις κόβουμε από την μέρια του κοτσανιού και αφαιρούμε τους σπόρους. Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κραμμύδι μαζί με το κρέας. Ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά και συμπληρώνουμε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό. Σβήνουμε τη φωτιά , ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. 'Επειτα γεμίζουμε τις πιπεριές τις αραδιάζουμε στο ταψί , προσθέτουμε το  υπόλοιπο ελαιόλαδο και 2 φλυτζάνια καυτό νερό. Τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σερβίρουμε τις πιπεριές ζεστές.

tips: απολαύστε τις τοπίκες γεύσεις με ένα μπουκάλι τοπικό οινό και αφήστε την μαγεία της γεύσης να σας συναρπάσει.